Categorized | Air Bosnia

Zbog krize na more samo za vikend ili na kredit

S prvim znakovima ljeta većina građana u Bosni i Hercegovini počela je razmišljati o dugo očekivanom odmoru od svakodnevnih obaveza, dok su turističke agencije na ponudu stavile brojne aranžmane za ljetovanje širom svijeta.

 

Loš standard

 

No, veliki broj bh. građana zbog ekonomske krize ovog ljeta moći će sebi priuštiti tek vikend-ljetovanje koje košta do 200 maraka, dok će pojedinci na duži odmor otići zahvaljujući namjenskim kreditima koje nudi sve više banaka u našoj zemlji.

Da su brzi keš krediti iz godine u godinu sve traženiji te da je u ovo doba godine povećano interesiranje za kredite koji se odobravaju u roku od 24 sata, potvrdili su nam u nekoliko banaka.

– U zavisnosti od visine aranžmana, naši klijenti najčešće se odlučuju za iznose do 2.000 maraka, mada visina kredita zavisi prvenstveno od kreditne sposobnosti klijenta – kazali su nam u nekoliko banaka te dodali da za ovakve kredite interesiranje stalno raste.

 

Slab interes

 

U udruženjima potrošača BiH smatraju da je zaduživanje radi ljetovanja u kriznim vremenima suvišno. Oni potrošačima preporučuju da uzimanje kredit usklade sa svojim finansijskim mogućnostima.

– U vremenu kada je standard stanovništva sve lošiji, nije realno da se stanovnici zadužuju zbog odlaska na odmor. Ako pogledamo kakvu krizu imamo, potrošači bi morali više voditi računa o tome da li na osnovu svojih primanja i pored redovnih troškova mogu servisirati i ove dugove. Zbog toga smatram da zaduživanje zbog ljetovanja nije dobar izbor – kazala je Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

I iz Udruženja turističke agencije BiH kazali su nam da se osjeća pad zanimanja za organizirani turizam, napominjući da se bilježi konstantan pad broja ljudi koji putuju, i to ne samo za ljetovanja nego čak i za učeničke ekskurzije.

Tunis hit ove sezone

Da je svjetska ekonomska kriza natjerala građane da stegnu kaiš, osjeti se i po smanjenom interesu za ljetovanja.

U agenciji “Sol Azur” iz Sarajeva naglašavaju da je ovogodišnja hit destinacija Tunis, uz standardno atraktivne destinacije kao što su Egipat, Turska te krstarenje Mediteranom.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights