Categorized | Air Bosnia

TURSKI TUROPERATORI OBIŠLI LOKACIJE “Fascinirana sam prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine”

U okviru specijalno organizovanog FAM putovanja (FAM – eng. Familiraziation Trip), šest turskih turoperatora specijalizovanih u oblasti avanturističkog/turizma na otvorenom i dva predstavnika turskih medija boravili su prošle sedmice u Bosni i Hercegovini.

Uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta, Udruženje avanturističkog turizma u BiH (ATA BiH) i avio kompanija Turkish Airlines su za goste iz Turske organizovali zanimljiv itinerer koji je uključivao rafting na rijekama Neretva i Tara, hiking na lokalitetima Lukomira, Umoljana i Gornjih i Donjih Bara u podnožnju Maglića, te posjete atraktivnim lokacijama poput Sarajeva, Konjica i Nacionalnog parka Sutjeska.

FAM putovanje imalo je za cilj da turskim operatorima predstave bh. destinacije pogodne za avanturistički turizam te da ih povežu sa turoperatorima i turističkim agencijama u BiH, navodi web site USAID –Sida FIRMA Projekta.

Predstavnici turskih agencija susreli su se i sa članovima ATA BiH koji su im takođe, u svrhu moguće saradnje, predstavili svoje aktivnosti i kapacitete.

– Fascinirana sam prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine i mogućnostima koje nudi za razvoj turizma. Najviše smo uživali u raftingu i obavezno ćemo se vratiti sa svojim gostima, ali i sa porodicama – izjavila je Demes Kose, vođa odjela avanturističkog turizma turske agencije Setur, sumirajući utiske s ovog putovanja.

FAM putovanje za predstavnike turskih turoperatora specijalizovanih u oblasti turizma na otvorenom nastavak je niza aktivnosti USAID-Sida FIRMA projekta na razvijanju interesa za bh. turističkim proizvodom u Turskoj, a prethodilo mu je FAM putovanje za predstavnike 20 turskih turoperatora i medija, te predstavnike Udruženja turističkih agencija Turske –TURSAB u maju 2013., kao i posjeta bh. delegacije Sajmu turizma EMITT u Istanbulu u januaru ove godine.

Cilj cjelokupne aktivnosti je da se, uz saradnju domaćih i stranih agencija, u narednom periodu izađe s konkretnim i mnogo širim programom turističke ponude BiH za tržište Turske.

USAID-Sida FIRMA projekt je petogodišnji projekat koji podržava održiv ekonomski rast, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u BiH, a financijski je podržan od američke i švedske vlade, putem agencija za međunardoni razvoj, USAID i Sida.

FIRMA projekt se fokusira na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju. Projekt se u svom radu u sektoru turizma fokusira na tri posebna lanca vrijednosti: turizam na otvorenom, kulturno-historijski turizam i turizam kratkih odmora u gradovima.

 

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights