Categorized | Air Bosnia, Avio Kompanije

Turkish Airlines organizovao koktel u okviru SFF-a

Sarajevo Film Festival (SFF) nam je dao priliku, da večeras kao njihov sponzor organizujemo koktel na koji su pozvani svi mediji, turističke agencije, kao i velike firme, kazao je večeras direktor Turkish Airlinesa u BiH Ahmet Salih Kansu tokom koktela koji je u okviru 19. Sarajevo Film Festivala.

“Kao što znate ovo je 19. Sarajevo Film Festival (SFF), a nama je 18. godišnjica kako letimo u Sarajevo, kao Turkish Airlines i veoma smo ponosni da smo sponzori SFF-a, kao oficijelni avio prevoznik festivala”, pojasnio je Kansu.

Kansu se zahvalio i direktoru Sarajevo Film Festivala Mirsadu Purivatri koji je pružio priliku za održavanje jednog ovakvog događaja.

Govoreći o uspjesima THY u BiH, Kansu je podsjetio da iz i u Sarajevo lete već 18 godina, te da su počeli odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Kada smo počeli imali smo samo tri leta sedmično ali se godinama povećavao broj naših putnika i letova, tako da trenutno imamo 18 letova sedmično”, pojasnio je Kansu.

Prema riječima direktora THY u BiH, kao Turkish Airlines oni dovode velike tur-operatore iz drugih zemalja, kako bi promovisali BiH.

“Zato mi sebe smatramo jednim od najvećih faktora promocije BiH u inostranstvu”, dodao je Kansu.

Večerašnjem koktelu su prisustvovale mnoge istaknute ličnosti među kojima su bili i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz, direktor Turkish Ziraat banke BiH Ali Riza Akbas, kao i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

I ove godine, Sarajevo Film Festival u Bosnu i Hercegovinu je doveo najznačajnija imena iz svijeta filma, uključujući predstavnike festivala iz Locarna, Kaana, Berlina, Edinburga, ali i poznate glumce među kojima su i Armand Assante, Danny Glover, David Gordon Green, Emile Hirsch.

Program “Posvećeno” ove godine je u znaku rumunskog režisera Crista Puiua, jednog od najznačajnijih režisera današnjice, inače starog prijatelja Festivala. Puiu je u svojoj karijeri osvojio brojne filmske nagrade među kojima i Zlatnog medvjeda, te Grand Prix na festivalu u Kaanu.

Ove godine Sarajevo Film Festival ima dva nova partnera – Doha film institut i The Arab Fund for Arts and Culture. Ovo partnerstvo omogućilo je prikazivanje filmova autora iz zemalja Bliskog Istoka, uključujući i film “Svijet koji nije naš” režisera Mahdia Fleifela, koji je ove godine nagrađen na festivalu u Edinburgu.

U okviru programa „U fokusu“ danas je prikazan film Čistilište (Araf) poznate turske rediteljke Yesim Ustaoglu, a u programu „Operacija“ kino publika će imati priliku da vidi turski film Iščezli u plavo (Buhar), režisera Adburrahmana Onera.

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović ove godine je na čelu žirija Takmičarskog programa, u kojem su i Uliks Fehmiu, glumac iz Srbije, Christine A. Maier, direktorica fotografije iz Njemačke, Charles Tesson, umjetnički direktor programa Critic’s Week filmskog festivala u Kanu, te Mirela Oprisor, glumica iz Rumunije.

 

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights