Categorized | BH Airlines

Turkish Airlines napustio BH Airlines

Vlada Bosanskohercegovačke Federacije prihvatila je informaciju o prekidu partnerstva sa Turkish Airlines-om u zajedničkoj aviokompaniji “BH Airlines” pišu mediji u Bosni i Hercegovini.

Turski parter je bio vlasnik 49% BH Airlines-a, ali je doneo odluku o povlačenju nakon višemesečnih sukoba zbog finansiranja kompanije. Prema najavama medija turski parter će se povući bez ikakvih potraživanja iz bosanskohercegovačke nacionalne aviokompanije, ali će bivšem parteru ostaviti dug od 1,4 miliona evra.

Povlačenjem Turkish Airlines-a Vlada FBiH postaje vlasnik 99,5% kompanije, dok je 0,5% u vlasništvu Energoinvest-a. Dug koji je ostao se odnosi na potraživanja dobavljača i servisera i biće namiren u ratama na period od 27 meseci uz period počeka od devet meseci.

BH Airlines nakon povlačenja Turaka ostaje sa dva aviona ATR-72, sa 66 putničkim mesta. Vlada FBiH još nije saopštila kako će kompanija nastaviti da posluje s obzirom da beleži konstantne finansijske gubitke. Ne zna se ni na kojim linijama će leteti. Jedino što je saopšteno je da je u planu pronalaženje novog partera, a navodno u opticaju je više kompanije.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights