Categorized | Air Bosnia

Mali trikovi za pametno putovanje avionom!

Svi zaljubljenici u „život iz kofera” dobro znaju, pravila igre znatno su se promijenila nakon zloglasnog 11.09.2000. Nema više suhomesnatih proizvoda i domaćih alkoholnih pića u kabinama aviona, koji se prevoze za dijasporu, a cipele i kišobrani podliježu sigurnosnim provjerama kao potencijalno opasno oružje. Dakle, kako bih sve vas buduće i trenutne „journey junkeys” poštedjeli nepotrebnog troška i neugodnosti, evo nekoliko korisnih savjeta.

– Nemojte kasniti s chekiranjem

– Pazite na dimenzije i kilažu ručne prtljage

– Ne zanemarujte „Pravilo 100ml”

Obavezno obucite čiste i cijele čarape, jer ćete se morati izuti (posebno dame u čizmama i cipelama s potpeticama) pri prolasku kroz takozvani rengen. Neki aerodromi su postrožili pravila pa imaju dodatne rengene samo za provjeru cipela. Također je potrebno pri sigurnosnoj provjeri skinuti kaiš, kaput, izvaditi ključeve, kovanice i sve druge metalne predmete, te prijenosna računare, i odložiti ih u posebne plastične kutije kako bi prošli odvojeni pregled.

Mjere opreza variraju od aerodroma do aerodrom, kao i od zemlje do zemlje, pa se malo raspitajte. U svakom slučaju jedino što morate je biti strpljivi i pristojni, jer šale o teroristima i bombama, bezobrazni odgovori još bezobraznijem avionskom osoblju, definitivno – NE! Ako imate sreće, svađalice će samo proći s upozorenjem, ili vam neće dati na avion. A oni najtemperamentniji ili oni s neshvaćenim smislom za humor, mogli bi završiti i u zatvoru. Savjet – šutnja je zlato.

Ostavite sebi dovoljno vremena za šoping na aerodromu. Ne biste vjerovali kakvo se carstvo krije na aerodromima… i kakva sniženja!

Procedura predaje prtljaga:

Na šalteru predviđenom za registraciju putnika određenog leta avio-kompanije kojom putuje, putnik predaje prtljag koji želi da registruje. Prilikom registracije, putnik dobija potvrdu da je prtljag predao u vidu naljepnice (sticker-a). Dozvoljena težina besplatnog prtljaga varira u zavisnosti od avio kompanije i klase prijevoza.

Uobičajene dozvoljene težine prtljaga

– 30 kg u poslovnoj klasi

– 20 kg u ekonomskoj klasi

– 10 kg je dozvoljena težina prtljaga za djecu do dvije godine starosti

Za precizne podatke o ograničenju količine predatog (registrovanog, čekiranog) prtljaga, najbolje je da se putnik informiše prilikom kupovine avionske karte ili po dolasku na aerodrom, kod predstavnika avio-kompanije na čijem letu je kupio avionsku kartu. Višak prtljaga se dodatno tarifira, u zavisnosti od avio-kompanije.

Za putovanja u SAD, Kanadu i neke zemlje  Latinske Amerike dozvoljen prtljag je znatno veći, što kod većine kompanija znači 2 x23 kg, tzv. piece koncept, ali sa koferima ograničenih dimenzija.

Takođe, ručni prtljag mora da bude u okvirima 5-10 kg vrlo ograničenih dimenzija.

Od marta 2007. godine važe posebna pravila o unosu tečnosti u avion:

Prilikom pakovanja u ručnm prtljagu možete ponijeti samo manju količinu tekućina. Tekućine su dozvoljene za prijevoz u ručnoj prtljazi ukoliko pojedinačna pakiranja ne prelaze kapacitet (zapreminu) veći od 100 ml ili 100 g, te je spremljena u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Maksimalni kapacitet (zapremina) vrećice je 1 litra. Sadržaj plastične vrećice mora biti prikladno spremljen te vrećica mora biti u potpunosti zatvorena. U tekućine se ubrajaju: gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i čvrstih tvari, sadržaji boca pod pritiskom, npr. paste za zube, gelovi za kosu, pića, sirupi, parfemi, pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

Putnici i dalje mogu:

Ponijeti tekućine na let ukoliko su zapakirane u predanu prtljagu, tj. prtljagu koju putnik prijavljuje prilikom prijave na let (check-in) – nova pravila primjenjuju se isključivo na ručnu prtljagu;

Ponijeti u ručnoj prtljazi tekućine koja se tokom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući i dječju hranu. Na zahtjev ovlaštene osobe, putnik će dokazati potrebu da je koristi.

Nadat se da će vam savjeti koristiti za neko slijedeće putovanje.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights