Categorized | Air Bosnia

Jet lag sta je to?

Džet leg (engl: jet lag), šta je to?

Džet leg je specijalno psihofizičko stanje u kome se nalazi organizam osobe koja je doživjela poremećaj biološkog dnevnog ritma (smjena dana i noći) i na taj način narušila vlastiti bioritam i predstavlja najpoznatiji poremećaj zbog letenja.

Sunčeva svjetlost je pokretač lučenja melanina kao i većine organskih procesa od kojih zavisi normalno funkcionisanje organizma. Kada dođe do promjene vremenskih zona, organizam “ispada” iz redovnog ritma i onda nastaju problemi.

Ako je putnik promjenio zone putujući sa istoka na zapad (u istom smjeru kao i Sunce) onda će se njegov organizam lakše privići na novi ritam. U tom slučaju se dešava samo blaže odstupanje Sunca u odnosu na organizam, tj. ono je ili u “zakašnjenju” ili je poranilo. U oba slučaja organizam sa manjim odstupanjem dobija impuls koji mu je potreban, pa je i vraćanje u normalu lakše.

Daleko veći problem je odlazak sa zapada na istok. Tada organizam odlazi suprotno od Sunca pa je njegovo “ispadanje” iz redovnog režima znatno teže, pošto se tada može izgubiti i cijeli krug Sunca oko zemlje.

Kada tokom putovanja prelazimo u drugu vremensku zonu mi pomjeramo sat ali naš organizam ima svoj vlastiti koji se ne može tako lako pomjeriti. Organizam nastavlja da živi u biološkom ritmu kao i prije putovanja i tako dolazi do situacije da nam se ne spava kada svi spavaju ili da spavamo dok svi rade.

Iako laički doživljavamo osećaj pospanosti i umor kao glavne simptome džet leg-a to su zapravo najblaži njegovi simptomi. Uslijed promjene vremenskih zona dolazi do poremaćaja u radu srca. Često se dešavaju i hormonski poremećaji kao i promjene apetita i metabolizma što izaziva probleme sa probavom i dijareju.

Putnici mogu imati povišenu temperaturu ili im se mogu javiti problemi sa kožom izazvane stresom, a veoma su česti i blaži psihički problemi poput neuroza, demencije, anksioznosti, apatije, panike, dezorijentisanosti.

Džet leg je ozbiljna poteškoća i može izazvati brojne neprijatnosti, nelagodnost ali i probleme. Ukoliko putnik koji putuje na neki važan sastanak ili događaj, može se desiti da zbog džet leg-a ne bude u stanju da ispuni svoje obaveze. Zato je veoma važno ostaviti dovoljno vremena tijelu da se privikne, tj. aklimatizuje na novu vremensku zonu i novi ritam. Postoji neko nepisano pravilo da je čovjekovom organizmu potrebno onoliko dana za oporavak koliko je zona promjenio.

Kako smanjiti simptome jet laga?

Kako bi se smanjio jet-lag, prije svega bi trebalo dobro se naspavati noć prije putovanja. Također, osobe dobre kondicije i zdravstvenog stanja vjerovatno će bolje podnijeti dugo putovanje.

Jedna od grešaka koje putnici čine je da ispijaju kafu ili alkoholna pića. Alkohol je posebni štetan i znatno ubrzava dehidraciju organizma. Najjednostavnije je u ovom slučaju najbolje – preporuka je osvježiti se vodom. Što više vode pomoći će vašem organizmu da prebrodi ove teškoće!

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights