Categorized | Air Bosnia

Direktor Air Serbia porijeklom iz BiH

Nakon što su nacionalne aviokompanije Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jat Airways i Etihad, potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Jat promijenio naziv u Air Serbia, na čelo nove aviokompanije imenovan …

… je Dane Kondić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, javlja novinar agencije Anadolija.

Kondić je rođen u Sidneyu u Australiji, u porodici iseljenika iz bivše Jugoslavije, a inače je dijete emigranata sa Kozare, iz Bosne i Hercegovine. U poslovnom je svijetu poznatiji kao Deni Kondić. Ima dvojno državljanstvo i govori srpski i engleski jezik.

Prema pisanjima medija, novoimenovani direktor Air Serbie Kondić ima 20 godina iskustva u avio industriji i turizmu. Do sada je radio na najvišim rukovodećim pozicijama u Etihadu, a ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je još prije tri mjeseca odlučila da Kondić bude na čelu Air Serbie.

Kondić je krajem devedesetih bio menadžer razvoja poslovanja u australijskoj kompaniji Qantas i šef globalne prodaje u MalaysiaAirlines, od 2001. do 2005. godine.

Također, prije 2012., kada je došao u Etihad, bio je na visokim menadžerskim pozicijama kompanija koje se bave turizmom, Abacus International i Kuoni Travel.

Kondić će Air Serbia zvanično preuzeti u oktobru ove godine.

Etihad je kupio 49 posto kompanije Jat Airways, naslijednice JAT-a, koji nakon 66 godina postojanja ide u historiju, a država Srbija će, sa 51 posto udjela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprijevoznika.

Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija.

Nova aviokompanija, Air Serbia, imat će 14 novih odredišta i letjet će na ukupno 41 destinaciju, tako da će utrostručiti broj letova koje je imao Jat Airways. Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, a letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.

Etihad je jedna od najboljih aviokompanija u svijetu, ima 77 aviona i 10 milona putnika godišnje, a stručnjaci očekuju da će dolazak te kompanije značiti više linija i jeftinije karte.

Saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona tipa Airbus i Boeing. Etihad ima 29 posto vlasničkog udjela u njemačkom Air Berlinu, 40 posto u Air Sejšelima, oko tri posto u Air Lingusu, devet posto u kompaniji Virgin Australija, a u toku je preuzimanje 24 posto indijskog Jet Airwaysa.

Incoming search terms:

Leave a Reply

Cheap flights